A lakástakarék számla nyitásával kapcsolatos kérdésekből a leggyakrabban előfordulókat gyűjtöttük össze.

 • Ki köthet lakástakarék szerződést?

Magánszemély, Társasház, Lakásszövetkezet, „Támogató” (eseti gondnok, gyám, természetes személy, alapítvány, társadalmi szervezet, egyház, helyi önkormányzat nyithat betétszámlát a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek, mint kedvezményezett javára, életkezdésének elősegítésének céljából).

 • Köthet-e egy új szerződést, akinek már van egy?

Igen, egy lakás-előtakarékoskodó több szerződést is köthet. FONTOS: mivel egy évben csak egy szerződés után igényelhető az állami támogatás, ezért az egyes szerződésekre eltérő kedvezményezett megjelölése javasolt. Kedvezményezettként közeli hozzátartozót jelölhet meg.

 • Ki jelölhető kedvezményezettként lakástakarék szerződésen?

Közeli hozzátartozó (házastárs, testvér, féltestvér, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, örökbefogadó, mostoha- és nevelő szülő) vagy a gyámság alatt álló gyermek.

 • Szükséges-e a kedvezményezett személyes jelenléte szerződéskötéskor?

A személyes megjelenés nem szükséges, mivel a kedvezményezett megjelölése írásban történik az előtakarékoskodó nyilatkozata alapján. Kedvezményezettnek nem kell az ajánlatot aláírnia.

 • Mennyi szerződő és kedvezményezett jelölhető egy szerződésen?

Maximum egy szerződő és egy kedvezményezett jelölhető.

 • Hány szerződés köthető egy családban?

Bármennyi szerződés köthető családon belül, azonban egy személy egy évben csak egy szerződésre kaphat állami támogatást. Ha tehát egy személy több szerződést köt, célszerű különböző kedvezményezetteket megadni. Kedvezményezettként közeli hozzátartozó jelölhető meg.

 • Kötelező-e a szerződéses összeg részét képező lakáskölcsön felvétele?

Nem, a Lakástakarék szerződéshez kapcsolódó kedvezményes hitel felvétele nem kötelező, ez csak lehetőség a szerződött ügyfelek számára.

 • Mikor jön létre a szerződés? Mennyi idő alatt indul el?

A szerződés az ajánlat elfogadásával, írásbeli visszaigazolásával jön létre. FONTOS: A megtakarítási év a szerződésben rögzített első havi betét hiánytalan – az esetleges díjlevonásokat követő – megfizetése havának első napjától kezdődik. Ha a választott termék kapcsán az ügyfelet számlanyitási díj fizetési kötelezettség terheli, a Lakás-takarékpénztár az ügyfél befizetését először erre számolja el. Csak a számlanyitási díj hiánytalan megfizetését követően kerül az ügyfél befizetés az első havi megtakarítási összegként elszámolásra.

 • Mekkora havi megtakarítás fizethető?

Lakástakarék megtakarítás havi 5000-20 000 forint között, tíz forintra kerekítve köthető.

 • Mi történik az állami támogatással, ha nem kerülnek megfizetésre a megtakarítási idő alatt felmerülő díjak (számla nyitási díj, számlavezetési díj, szerződés módosítási díj)?

A meg nem fizetett díjak a megtakarításból kerülnek levonásra. Így kevesebb állami támogatás hívható le évente, romlanak a kiutalási feltételek és az értékszám, valamint kitolódik a kiutalás dátuma.

 • Mi történik amennyiben a megtakarítás nem lakáscélra kerül felhasználásra?

Ha a Lakás-előtakarékoskodó vagy a Kedvezményezett felvette az állami támogatást és a támogatással növelt betétösszeg lakáscélú felhasználását határidőn belül, illetve az utólagos ellenőrzés során nem tudja azt bizonyítani, vagy az utólagos ellenőrzés egyéb okból jogosulatlan igénybevételt állapít meg, vissza kell fizetnie a kapott állami támogatás arányos részét a felvétel napjáig jóváírt betéti kamattal, valamint a felvétel napjától a visszafizetés napjáig, vagy amennyiben az állami adóhatóság Lakás-takarékpénztár általi megkereséséig nem került sor a visszafizetésre, akkor a megkeresésig számított időszakra jutó mindenkori jegybanki alapkamattal növelt összegben a központi költségvetésnek.

 • Ki használhatja fel a szerződéses összeget?

A jogszabály szerint a lakás-előtakarékoskodó, illetve ha a szerződésben kedvezményezettet neveznek meg a kedvezményezett, továbbá ezen személyek közeli hozzátartozója. Pl.: férj a szerződő és a feleség a kedvezményezett akkor feleség szülei is felhasználhatják a szerződéses összeget vagy annak egy részét. Ugyanakkor, ha a feleség nincs kedvezményezettként megjelölve a szerződésen, nem használhatják fel a feleség szüleire. Ha a lakás-előtakarékoskodó kedvezményezettet nevez meg a szerződésen, az elhelyezett betét és kamata felett a megtakarítás időtartama alatt a lakás-előtakarékoskodó rendelkezik. A kiutalás elfogadásával a szerződéses összeg folyósításakor, illetve a betét lakáscélú felhasználása esetén a cselekvőképes kedvezményezett a betét, a támogatás, a jóváírt kamatok, valamint a lakáskölcsön feletti rendelkezési jogot megszerzi.

 • Mi történik, ha az ügyfélnek kiutaláskor nincs lakáscélja?

A kiutalási értesítő kézhezvételét követően a Lakás-előtakarékoskodónak nyilatkoznia kell, hogy elfogadja-e a kiutalást. Amennyiben nem tart igényt a megtakarítására és az esetleges lakáskölcsönre, kérheti a szerződéses összeg rendelkezésre tartását illetve tíz évnél rövidebb megtakarítási idő esetén a megtakarítási idő hosszabbítását. Rendelkezésre tartás esetén a lakás-előtakarékoskodót a továbbiakban betételhelyezési kötelezettség nem terheli, viszont az elhelyezett megtakarításra a betéti kamat a későbbiekben is jóváírásra kerül. A 150,- Ft/hó számlavezetési díjat a továbbiakban is fizetni szükséges. Amennyiben a rendelkezésre tartási időszak alatt a lakás-előtakarékoskodó további befizetéseket teljesít, ezen befizetésekre a lakás-takarékpénztár jóváírja az Üzletszabályzatban az adott módozatra megállapított kamatot és a vonatkozó feltételek fennállása esetén az állami támogatást is. Ebben az esetben a Lakás-előtakarékoskodó a kiutalásra vonatkozó igényét írásban bármikor benyújthatja. Az elfogadó nyilatkozat későbbi benyújtása esetén a Lakás-takarékpénztár a következő kiutalási időszakban kiutalja részére a szerződéses összeget, ha a kiutalási összeg ezt lehetővé teszi.

 • Mikor mondható fel a szerződés?

Az Ügyfél részéről a szerződés bármikor felmondható díjmentesen. 4 éven belüli felmondás esetén az Ügyfél csak a saját befizetéseire és az erre járó kamatokra jogosult. 4 éven túli felmondás esetén (amennyiben lakáscélra használja fel a megtakarítást) a saját befizetéseire, az állami támogatásra és az ezekre járó kamatokra jogosult. Ügyfél általi felmondás esetén nem jogosult sem az áthidaló-, sem a lakáskölcsönre. Felmondás esetén 3 hónapot követően kerül sor a kifizetésre. Külön díj esetében 30 napon belüli kifizetésre is lehetőség van

KÉRDÉSE VAN, MÉG TÖBB INFORMÁCIÓT SZERETNE?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Az akciós lakástakarék számlanyitással kapcsolatos kérdéseire telefonon, e-mailben, vagy előzetes időpont egyeztetéssel személyesen, – a szükséges időt rászánva, az Ön által meghatározott helyen, időpontban… és díjmentesen – kaphat választ.

OTP Lakástakarék Partner

OTP Lakástakarék most nyitási kedvezménnyel, akár hűségidő és sorbaállás nélkül!

Nyisson OTP Lakástakarék számlát 6, 8 és 10 éves megtakarítási időre, hűségvállalási kötelezettség nélkül 50 %-os számlanyitási díj-kedvezménnyel, vagy 4, 5 , 6, 8 és 10 éves megtakarítási időre hűségvállalás és SMS szolgáltatás igénylése mellett******* egy havi betéttel megegyező számlanyitási díjjal!

Megmutatjuk melyik a legjobb lakástakarék ajánlat, és segítünk a szerződéskötésben is.

Írjon nekünk, kérjen visszahívást! Vagy olvasson tovább! Ezzel MOST sokat spórolhat! »»

Az OTP Lakástakarék számla nyitásához NEM KELL SORBA ÁLLNIA!

Kérdéseire telefonon, írásban, előzetes időpont egyeztetéssel akár személyesen, - a szükséges időt rászánva, az Ön által meghatározott helyen, és időpontban kaphat választ. Szakértő munkatársunk a lakástakarék teljes megtakarítási ideje alatt az Ön rendelkezésére áll.
A közvetlen telefonos elérhetőségnek, a személyes tanácsadó megkülönböztetett figyelmének, és időpont egyeztetési lehetőségnek, a rugalmas, szakszerű és személyre szabott kiszolgálásnak köszönhető kényelmes - ebből adódóan hatékony az ügyintézés!

 • googleplus
 • facebook